The Pond Library

Forum


Zojuist aangemeld o...
 
Meldingen
Alles wissen
Zojuist aangemeld op dit forum

5 Berichten
2 Gebruikers
0 Vind-ik-leuks
5,258 Bekeken
(@nadir)
Active Member
Deelgenomen: 13 jaar geleden
Berichten: 18
Topic starter  

Enkele weken terug hebben mijn vriendin en ik een huis betrokken. De vorige eigenaar had in de tuin een vijver aangelegd.
Het is een vijver van ongeveer 6000 liter; rechthoekig en de diepte gaat in drie gedeeltes van ongeveer 0,30m, naar ongeveer 0,70m en vervolgens is het diepste gedeelte 1,20m.
Toen wij de woning betrokken, waren de meeste planten er uit gehaald, een flink aantal vissen en alle pomp- en filter-apparatuur.
Ik had totaal geen kennis van vijvers en heb zelfs even overwogen om de vijver te dempen, maar ik werd steeds nieuwsgieriger naar vijvers en alles wat er mee te maken heeft, maar mijn gebrek aan kennis was natuurlijk een flinke handicap. Natuurlijk heb ik op internet gezocht en een bezoek gebracht aan de bibliotheek om wat te leren over vijvers en de bijbehorende technieken. Ik werd overweldigd met veel informatie, verschillende typen filters en pompen en soms ook met erg tegenstrijdige informatie en adviezen.
De vorige eigenaar had er een behoorlijk aantal goudvissen in zitten, maar had bij vertrek de grootste en waarschijnlijk mooiste uit geselecteerd, maar er bleven grofweg toch nog een 40-tal goudvissen over.
Na een aantal weken werd het water steeds meer troebel en ietwat groen. Waarschijnlijk door een gebrek aan zuurstofplanten en een filtersysteem.
Ik werd overweldigd door de vele typen filters, merken en soorten. Eerst ben ik maar begonnen door wat waterplanten in de vijver te zetten. Ik moet zeggen dat dit best wel wat hielp, maar ik was bang om over een tijdje de bezitter te worden van een bak met 6000 liter stinkende groene drab met vissen die de rugslag aan het wateroppervlak onder de knie proberen te krijgen.
Ik heb een pomp aangeschaft en een filter (combinatiefilter van 'superfish', met UV, japanse matten en substraat.) Dit was vorige week. Dit weekend heb ik het filter geënt met een bacteriecultuur en voor de zekerheid voor twee dagen de UV maar uit gezet. Het filter is voor vijvers tot 10.000 liter en de pomp doet ongeveer 5000 liter per uur.
Ik ben wat onzeker, vanwege mijn totale gebrek aan ervaring en mijn prille kennis van alles wat met vijvers te maken heeft.
Hopelijk heb ik tot nu toe de goede keuzes gemaakt.

Dit lijkt mij een leuk forum, waar ik een flinke portie kennis op kan doen. Jullie zullen vast nog van me horen met af en toe wat vragen of misschien wat opmerkingen.

Tot zover mijn kennismaking.

Hartelijke groet,
Nadir


   
Citeren
(@hokie)
Honorable Member
Deelgenomen: 14 jaar geleden
Berichten: 730
 

Moi Nadir,

welkom op het forum en ik zou zeggen; plaats eens een paar foto's, zodat we je vijver eens kunnen zien.
Wat zijn je plannen voor de toekomst, of heb je er misschien geen. Je filter is voor vijvers tot 10 kuub, echter wat voor vijver.
Een filter voor een plantenvijver doet bv 20 kuub, voor een visvijver wordt het dan al 10 kuub en voor een koivijver blijft er maar 5 kuub over. Zo zie je maar, een filter uitzoeken is nog niet de gemakkelijkste klus. maar daar was je ook al achter gekomen.
Nou, veel plezier met je vijver en mocht je vragen hebben, stel ze gerust, indien we een antwoord hebben, krijg je hem.

Hokie


   
BeantwoordenCiteren
(@nadir)
Active Member
Deelgenomen: 13 jaar geleden
Berichten: 18
Topic starter  

Dank je voor je reactie.
Ik zal binnenkort eens een foto maken en plaatsen.
De vijver heeft ongeveer 6 kuub inhoud en ik heb er wat planten in (Waterlelie, zuurstofplantjes onder water en wat moerasplanten in het ondiepe gedeelte.)
Ik denk dan dat mijn filter op dit moment ruim voeldoende is.
Echt plannen voor de toekomst heb ik nog niet gemaakt. Mijn eerste zorg is helder water en gezonde vissen en planten. En ook moet ik alvast gaan denken hoe ze het beste de winter in gaan straks. In het voorjaar wil ik wat minder goudvissen en misschien wat andere vissen er bij plaatsen.
Wat wel leuk is, dat de vijver wel al helemaal voorbereid is om met een gravity filter te werken. (De drain is op de bodem aanwezig - momenteel afgedopt - en onder het terras is plaats voor gravity filters.) Mocht ik dus later wat grotere plannen met mijn vijver hebben, dan is dat in principe mogelijk.
Maar ja, ik wil eerst gewoon wat ervaring op doen en alles zo te krijgen dat ik van een mooie, heldere en gezonde vijver, vissen en planten kan genieten.


   
BeantwoordenCiteren
(@hokie)
Honorable Member
Deelgenomen: 14 jaar geleden
Berichten: 730
 

Moi,

Dus duidelijk goed nagedacht en niet over 1 nacht ijs. Prima hoor, dat zijn vaak de beste methodes, en als je de "feeling" eenmaal te pakken hebt, zul je volgend jaar vast en zeker wel aan de slag gaan.
Goed bedacht om de gravity alvast voor te bereiden. Is, volgens mij, toch het beste systeem.

Hokie


   
BeantwoordenCiteren
(@nadir)
Active Member
Deelgenomen: 13 jaar geleden
Berichten: 18
Topic starter  

Hoihoi,

Dank je Hoki. Ik doe mijn best, want ik vind dat wanneer je met levende wezens werkt - in dit geval vissen - dat je daar ook verantwoordelijkheid voor moet hebben en er voor zorgt dat de omstandigheden zo zijn, dat ze een gezond en goed leven hebben.
Maar om eerlijk te zijn, dat de vijver voorbereid is op een gravity filter, is het werk van de vorige eigenaar van het huis en vijver. Ik ben gewoon een geluksvogel dat ik bij de koop van het huis een prachtige nieuwe hobby er bij heb gekregen en dat de vorige eigenaar bij de aanleg van de vijver rekening gehouden heeft met eventuele toekomst wensen.
Een gravity filter lijkt me inderdaad een prachtig systeem. Het zou heel goed kunnen, als ik wat meer ervaren wordt, me ga verdiepen in een goed werkend gravity systeem.


   
BeantwoordenCiterenDeel:

The Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.