The Pond Library

Forum


Ook ik begin aan de...
 
Meldingen
Alles wissen




Ook ik begin aan de vijver.

8 Berichten
5 Gebruikers
0 Vind-ik-leuks
6,613 Bekeken
VvVfotografie
(@vvvfotografie)
Active Member
Deelgenomen: 13 jaar geleden
Berichten: 5
Topic starter  

Hoi allen,

Ik ben Andre. 26 jaar en woon in Tilburg.
Ik heb besoten ook een vijver te gaan bouwen. Ben overgehaald door een vriend van me en door koi kweker de Scheper uit Ooirschot. Ik zag hun stand op Tuinidee in den Bosch en was direct verkocht. Na wat info inwinnen her en der heb ik de eerste spade al de grond in gestoken. En een week na het krijgen van mijn idee ligt het gat al in de grond en is het bekleed met rubber (firestone pond guard). Mijn plaats is niet groot (4x4) dus ook de vijver is niet mega groot (3meter lang, 0.65 breed en 0.80 diep met een terras van 0.55 diep). Maar op mijn plaats oogt hij wel mega groot ;). de afwerking ligt nu heel even stil. Dit omdat ook die vriend van mij die mij overgehaald had het ook te doen, nu zelf ook gaat beginnen. Zijn vijver wordt deze maand gegraven en dan bouwen we hem samen zo ver op als die van mij. Dan gaan we vervolgens samen verder met afwerken en dergeljke. Ik heb natuurlijk foto's geschoten en zal zo snel mogelijk een draadje openen met de foto's erin.

Nou veel gepraat weinig verteld maar dat komt nog wel ;). Wellicht tot spreeks hier op het forum.


   
Citeren
Hokie
(@hokie)
Honorable Member
Deelgenomen: 14 jaar geleden
Berichten: 730
 

Hoi,

Allereerst natuurlijk welkom op deze site. Maar nu dan het volgende;

is je vijver maar 80cm diep?? Een koivijver is dieper, dus ben ik toch benieuwd wie dit geadviseerd heeft, of heb je dit zelf bedacht?
Een koivijver dient minimaal 1m te zijn, alles wat erboven zit is meegenomen. Mensen die al jaren met koi bezig zijn houden een minimumdiepte van 1.5 meter aan. Dat is dus bijna 2x zo diep als jouw vijver.
Laat het even weten, wil je.

Hokie


   
BeantwoordenCiteren
VvVfotografie
(@vvvfotografie)
Active Member
Deelgenomen: 13 jaar geleden
Berichten: 5
Topic starter  

Ik lees inderdaad overal dat koi vijvers minimaal een meter diep moeten zijn. Daarvan ben ik op de hoogte ;). Mijn excusses dat ik de indruk wekte een koi vijver te maken ;). Het wordt een 'doodnormale' sier vijver. Koi in dit 'kleine' bakkie is niet te doen dat weet ik. Als het al diep genoeg was kon ik er net 2 koi in zetten en dan was het over (volgens de richtlijnen). Komen wat goudvissen en dergelijke in. Heel, heel, heel misschien een of 2 jonge koi maar dat denk ik niet. Mede omdat de diepte natuurlijk niet klopt. En kwa tekening op een vis voldoet een Shubunkin ook wel naar mijn zit.

Dus niet te hard schrikken aub 😉 :D.


   
BeantwoordenCiteren
Hokie
(@hokie)
Honorable Member
Deelgenomen: 14 jaar geleden
Berichten: 730
 

Oke,

was al bang


   
BeantwoordenCiteren
Boud
 Boud
(@boud)
Estimable Member
Deelgenomen: 14 jaar geleden
Berichten: 130
 

Hokie

Wie zegt dat dat een koi minimaal 1meter diep moet zijn?wat is daar de reden van?

Gr Boud


   
BeantwoordenCiteren
VvVfotografie
(@vvvfotografie)
Active Member
Deelgenomen: 13 jaar geleden
Berichten: 5
Topic starter  

Eigenlijk zegt zo'n beetje iedereen dat. Het heeft mede te maken met de vorst in de winter meen ik maar pin me daar niet op vast want ik heb er niet echt verstand van.


   
BeantwoordenCiteren
proosje
(@proosje)
Estimable Member
Deelgenomen: 13 jaar geleden
Berichten: 249
 

Hoi,

Ook ik heb een gemengde vijver in L- vorm, van ong. 20 m² varierend van 1m diepte tot een trap van res. 20 40 60 cm en daarna nog een stuk van 80 cm diepte.
Ik heb deze vijver nu 2 jaar en heb nu al spijt dat ik hem toch niet dieper heb gemaakt. Mijn huidig visbestand, 9 koi, 5 sarassa, 4 shubunkin en 9 kleine goudvissen. Verder heel veel planten, vooral in de ondiepere gedeeltes, eigengemaakte filter zonder uv en glashelder water, wel vrijveel draadalg op dit moment.

Grtzs Patrick


   
BeantwoordenCiteren
Webmaster
(@webmaster)
Noble Member Admin
Deelgenomen: 24 jaar geleden
Berichten: 1387
 

Minimaal 1 meter diep voor een koivijver vind ik persoonlijk nog aan de lage kant.
Voor een siervijver wordt minimum 80-100 cm aangehaald. Voor een koivijver 130-150 cm.

Er zijn eigenlijk verschillende redenen voor. Koi zijn karpers en karpers zijn groot of worden toch groot. Al eens een koi gezien van pakweg 50cm lang al liggend? Je zult merken dat zo'n vis toch echt wel hoog is.

De natuurlijke habidat van karpers zijn grote en diepe waterpartijen.

Voor de koivijver is het de bedoeling om een zo groot mogelijk watervolume te maken op een bepaalde oppervlakte. Waarom? Vijvers met grote volumes zijn minder onderhevig aan temperatuurschommelingen. Koi kunnen er goed extreme temperaturen verdragen. Het enige waar ze niet tegen kunnen zijn water temperaturen die op 1 dag meer dan 3 graden schommelen. Bij ondiepe vijvers kan de zon te watertemperatuur te sterk beïnvloeden.

Koi zijn vissen die graag duiken, zeker de grote joekels. Onderin de vijver vinden ze zeker tijdens de hete zomer hun ideale plek. In de winter trouwens ook.

Ik heb ook al vernomen dat koi echt wel diepte nodig hebben om een voldoende body te bekomen.


   
BeantwoordenCiteren



Deel:

The Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.