The Pond Library

Forum


Nieuw hier, dus ste...
 
Meldingen
Alles wissen
Nieuw hier, dus stel mezelf even voor!

6 Berichten
4 Gebruikers
0 Vind-ik-leuks
10.1 K Bekeken
larsderover
(@larsderover)
Active Member
Deelgenomen: 11 jaar geleden
Berichten: 6
Topic starter  

Hallo, Ik ben Lars, 24 jaar en woon in het zuiden des lands...

Wij hebben in onze tuin een strakke vijver van 2 x 3 meter, hierin hebben we alleen vissen zitten, goudvissen, windes, sarastas's, shubinkins, 4 kois en een paar sluierstaartjes.

Daarnaast heb ik dit jaar een natuurlijke vijver gegraven van 5x3 meter. Hierin zitten momenteel 11 schildpadden, roodwangen, geelwangen, geelbuiken en een zaagrug. Deze hebben groottes varierend tussen de 12 en 30 cm. Dit worden er volgend voorjaar 13, omdat er nog 2 in een aquarium zitten, die nog te klein zijn voor buiten.. Bij de schildpadden zitten ook enkele goudvissen en windes. Die heb ik er bewust ingezet, zodat de schildpadden iets hadden om op te jagen, maar dat is tot op heden nog niet gebeurd, er zwemmen zelfs al jonge visjes bij.


   
Citeren
de Vijver Dino
(@de-vijver-dino)
New Member
Deelgenomen: 11 jaar geleden
Berichten: 1
 

Vind een schildpadden vijver altijd vet en die van jou ziet er ook mooi uit. Hoop in de toekomst ooit ook een schildpadden vijver aan te leggen. Zal wel aardig wat werk in zitten. Hoe lang ben jij met deze vijver bezig geweest?


   
BeantwoordenCiteren
larsderover
(@larsderover)
Active Member
Deelgenomen: 11 jaar geleden
Berichten: 6
Topic starter  

de Vijver Dino;32654 wrote: Vind een schildpadden vijver altijd vet en die van jou ziet er ook mooi uit. Hoop in de toekomst ooit ook een schildpadden vijver aan te leggen. Zal wel aardig wat werk in zitten. Hoe lang ben jij met deze vijver bezig geweest?

Er zit wel wat werk in inderdaad. Maar vond het zelf nogal meevallen. Ik heb een kuil gegraven, daar ben ik ongeveer 5 uurtjes mee zoet geweest. Kwam ik ook nog de internet/tvkabel tegen (een dikke blauwe). Moest ik mijn ontwerp veranderen dus die kabel loopt nu midden door mijn vijver, precies onder het middeldiepe gedeelte... Daarna stenen rondom gelegd en die waterpas uitgelijnd. Heb ze niet in cement ofzo gedaan, liggen gewoon op de grond. Daarna de epdm-folie erin, dat was een uurtje werk, en toen vullen met 2 tuinslangen. Mocht water van de buren lenen. Ben alleen vergeten te kijken op de meters hoeveel erin zit, dus dat kan ik niet zeggen haha. Toen hij vol was de folie rondom ingegraven en dichtgelegd met keien. Watervalletje gemaakt van een cementkuip, dat was ook niet veel werk. Dat heb ik in een dag gedaan.

Daarna nog wel een hekwerk eromheen moeten zetten en beplanten. Leuk werk, maar je blijft wel bezig. heb inmiddels al vaker aanpassingen gedaan. eerst dreef er een boomstam in, maar die maakte het water helemaal groen/bruin. Dus nu heb ik een hardhouten vlonder waar ze kunnen zonnen... Schildpaddenvijver is echt te gek, houd er alleen rekening mee dat ze in de winter beter niet in de vijver kunnen blijven, gezien het nederlandse klimaat waarbij de watertemperatuur teveel schommelt. Ze gaan in de winter naar een soort quarantainebak in de schuur die ik nog ga metselen. Deze wordt 3x1x1m voor 13 schildpadden, dus dat neemt ook weer ruimte in...


   
BeantwoordenCiteren
'bas107850
(@bas107850)
Lid
Deelgenomen: 12 jaar geleden
Berichten: 51
 

Hallo

Mooie vijvers! Ik zie dat je planten in de vijver hebt met de kois. Vroeten ze daar niet in?


   
BeantwoordenCiteren
padde
(@padde)
Reputable Member
Deelgenomen: 15 jaar geleden
Berichten: 358
 

Hallo,

Leuke vijvers hoor! Ziet er mooi uit! Heb nog nooit bij iemand thuis echt een schildpaddenvijver gezien... Lijkt me erg grappig en brengt me op ideeën voor later 😉

@Bas: Vissen wroeten inderdaad vaak in de planten, maar als je hard groeiende zuurstofplanten hebt dan groeien deze vaak harder dan de vissen kunnen eten. Ook hoef je een drijvend bosje niet te planten waardoor je dus geen last hebt van vertroebeling door grond in het water...


   
BeantwoordenCiteren
larsderover
(@larsderover)
Active Member
Deelgenomen: 11 jaar geleden
Berichten: 6
Topic starter  

Ik heb er inderdaad planten bij, maar heb er niet zo'n last van dat de kois erin wroeten. Ze zijn ook nog niet zo heel groot, denk dat de grootste ongeveer 15 cm lang is. het zijn ook geen planten die heel erg dichtgroeien.
Een schildpaddenvijver is erg leuk! Heel leuk om te zien hoe die beestjes lekker in de zon gaan liggen chillen!


   
BeantwoordenCiterenDeel:

The Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.