The Pond Library

Forum


Hallo, ik ben een r...
 
Meldingen
Alles wissen
Hallo, ik ben een radeloze kikkervijverbezitter

2 Berichten
2 Gebruikers
0 Vind-ik-leuks
56 Bekeken
YvdB
 YvdB
(@yvdb)
New Member
Deelgenomen: 12 maanden geleden
Berichten: 1
Topic starter  

Ik heb een vijver van ongeveer 2 kuub. Jarenlang ging het goed tot ongeveer 8 jaar geleden. Vanaf dat moment heel veel draadalg. Omdat het om kikkers en salamander gaat wil ik geen chemische spullen gebruiken. Ik wil een nieuw filter aanschaffen maar een aantal dingen snap ik niet.
1. Men zegt dat de inhoud vh filter ongeveer 1% van de vijverinhoud moet zijn, in mijn geval dus minimaal 20 liter, en dat het filter 4 keer per uur moet doorstromen. Dat zou betekenen dat de pomp 80 l/uurmoet zijn!!!! Veel te weinig voor een vijver van 2 kuub. Dus wat doe ik verkeerd?
2. Omdat ik de pomp los wil kopen vh filter, vraag ik me af hoeveel extra pompvermogen een filter van 20-30 liter kost? Bij het berekenen vh benodigde pompvermogen wordt dat nergens meeberekend.
Heb nog wel wat vragen maar wil jullie niet te veel overvallen 🥴. Hoop dat jullie me kunnen helpen, grtjs Yvonne


   
Citeren
Onderwerp trefwoorden
Ief De Laender
(@jerommeke)
Eminent Member Admin
Deelgenomen: 8 jaar geleden
Berichten: 39
 

Hoi,

Fijn dat je geen chemische spullen wilt gebruiken want je vijver krijgt het bezoek van kikkers en salamanders en dat betekent een gezonde vijver. Jammer van de draadalgen.

Graag wil je eerst eens dit artikel laten lezen:
https://www.pondlibrary.com/filters/het-nut-van-een-filter-voor-de-siervijver/

Een filter is ook niet altijd de noodzaak. Het kan een hulp zijn.
Draadalgen verwijderen, organisch afval verwijderen, meer waterplanten ,... kunnen ertoe bijdragen dat je draadalgen niet meer groeien.

1)

Dat je filter 4 keer per uur je vijverinhoud moet doorstromen klopt niet hoor. Je hebt 2000 liter aan inhoud. Voor moeras (plantenfilters) die met substraat werken houd men iets aan van om de 3 à 4 uur moet de vijverinhoud eens het substraat passeren. Voor u zou dit dan betekenen een filter en pomp die 500 tot 700 liter water per uur verwerkt.

Voor filters die men in de handel kan kopen en voor vijvers met wat meer vissen en zo houd men om 2 uur aan. Voor u zou dit dan betekenen een filter en pomp van een 1000l per uur.

 

2)

Om je pomp vermogen te berekenen moet je rekening houden met het filter dat je plaats en hoeveel de aanbevolen doorstroom hoeveelheid is die de fabrikant aangeeft. Een pomp die het water enkel horizontaal moet verplaatsen zal minder vermogen nodig hebben dan een pomp die moet dienen om bijvoorbeeld een waterval te bevoorraden.


   
BeantwoordenCiterenDeel:

The Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.