The Pond Library

Vraag en Antwoord

filtering koi vijve...
 




filtering koi vijver

9 Berichten
4 Gebruikers
0 Reactions
4,662 Bekeken
Stephan_E
(@stephan_e)
Lid
Deelgenomen: 22 jaar geleden
Berichten: 15
Topic starter  

Hallo,

Na het bijna onvermijdelijke proces van alle beginnersfouten te hebben doorlopen is het hoog tijd om mijn "poel" om te vormen tot een volwaardige vijver. De beslissing om al dan niet voor een koi-vijver te kiezen heb ik nog niet gemaakt. Ik zou het heel graag willen, aangezien ik momenteel met een zestal koi zit van om en bij de 40 cm die smeken om meer ruimte. In de afgelopen jaren heb ik aardig wat geinvesteerd om het water gefilterd te krijgen. Ik beschik momenteel over een 5 traps filter van om en bij de 500 liter die ik voortduren belucht, Aquamax 10000, UV-lamp 15 Watt. Helaas is de totale inhoud van de vijver slechts 5000 liter... een tekeningetje is wellicht niet nodig. Het water mag dan wel 'helder' zijn maar is te onderhevig aan temperatuurschommelingen, regen etc.
De vissen zijn ondertussen te groot geworden om zo verder te gaan en een nieuwe investering dringt zich op.
Alleen zou ik graag een koi-vijver willen aanleggen, maar ik vrees dat indien bodemdrainages etc een must zijn ik hier van zal moeten afzien.
De vraag is of het aanleggen van een koi-vijver absoluut ondenkbaar is zonder bodemdrains en gravity-systeem.
Ik vang hier en daar op dat het filteren van het water ook wel voor een deel kan worden opgevangen door een, voor de vissen ontoegankelijke, moeraszone. Is dit een juiste veronderstelling ?
Wat zouden de voor- en nadelen in zo'n geval zijn ?
Ik denk eraan om uit te breiden naar 15000 à 20000 liter met behoud van de huidige pomp. Als extra overweeg ik een skimmer op te nemen met een extra pomp (Aquamax 5500 of groter).
De uitgang van de filter zou ik dan via een moeraszone naar de eigenlijke vijver leiden.

Mocht echter blijken dat dit idee komplete waanzin is, dan zal ik helaas moeten afzien van dit plan en kiezen voor een biologische vijver zonder karperachtigen. De koi zullen dan moeten verhuizen.


   
Citeren
Danny yamato
(@danny-yamato)
Lid
Deelgenomen: 22 jaar geleden
Berichten: 15
 

hallo stephan

voor je begint aan je verbouwing zul je eerst moeten beslissen wat je werkelijk wil
natuurvijver is eenvoudiger en goedkoper dan een koivijver, maar dan zul je wel moeten afzien van het plezier dat je aan deze fantastische beesten kunt beleven.
als je met je bestaande filter een koivijver van 20000 liter zonder bottomdrains wilt aan de praat houden zul je al vlug ondervinden dat dit problemen geeft, ofwel mogen er niet veel vissen in en moet je ze constant op dieet stellen.
ik heb momenteel een vijver van 20000 liter met bottomdrain en gravity filter van 1500 liter plus skimmerlijn en 65 W UV met 15 koi van ongeveer 40 cm en moet dringend extra filtratie (estrosieve+trickle+afschuimer) plaatsen om water helder te krijgen ivm zweefvuil.
een plantenfilter zorgt er alleen voor dat het nitraatgehalte van je water op een aanvaardbaar peil blijft.
het grootste probleem met een koivijver is echter dat je een massa grof afval te verwerken krijgt waardoor een filter met grote capaciteit echt een must is.

greetz yamato


   
BeantwoordenCiteren
johan (bel)
(@johan-(bel))
Lid
Deelgenomen: 22 jaar geleden
Berichten: 91
 

hoezo is een planten alleen maar goed om het nitraat op een laag niveau te houden???
ik heb 2 vijvers een van 10 kub en 1van 50 kub en alletwee hebben ze een plantenfilter ,deze plantenfilters zijn compleet volgezet met lisse en het wortelstelsel van deze planten laten geen vuil door ,integendeel ze verteren alle rotzooi die door m,n koi veroorzaakt worden.
in m,n 50 kubs vijver heb ik wel ter ondersteuning 2 bodemdrains geplaatst om het bodemslip af te voeren maar dit zou ik ook kunnen verwijderen met een vijverstofzuiger.
nu loopt het water via m,n bodemdrains het gravityfilter in gaat daar door panty,s van moeder de vrouw en ik keer per dag panty,s verwisselen/schoonspoelen volstaat om m,n koivijver kraakhelder te houden.
voor mij is het een sport geworden om met simpele middelen en goed te kijken en luisteren toch deze mooie hobby te beoefenen .


   
BeantwoordenCiteren
Danny yamato
(@danny-yamato)
Lid
Deelgenomen: 22 jaar geleden
Berichten: 15
 

hallo johan

als je systeem werkelijk werkt is dit zeker een proficiat waard!
je zegt echter niet waaruit je gravity filter bestaat(of is dit juist je plantenfilter) en hoeveel planten filter er achter komt.
ook vraag ik me af hoelang je systeem al draait en waar het afval blijft tijdens de maanden dat je planten niet of nauwelijks groeien.
als ik zie wat mijn vissies produceren zou ik waarschijnlijk een rijstveld nodig hebben om alles te verwerken.
ook vraag ik me af of je een plantenfilter nooit moet schoonmaken, of stroomt het te filteren water er gewoon overheen.

mvrgr yamato


   
BeantwoordenCiteren
johan (bel)
(@johan-(bel))
Lid
Deelgenomen: 22 jaar geleden
Berichten: 91
 

hoi danny

mijn eerste vijver die nu fungeert als op kweekvijver is 10 kub en heeft alleen een planten/moerasfilter.
dit filter werkt als volgt :dmv een overloop komt het water in een bak van ongeveer een kub en deze bak is totaal gevuld met grint, op de bodem van deze bak ligt 20 meter drainageslang die met hun uiteindes uitkomen in een vat waar mijn pomp inligt.
dus mijn water komt dmv een overloop in m,n moerasfilter en moet door een laag wortels van aangeplante lisse heen en dan door de drainageslang heen naar de pomp die in een vat staat,en geloof me maar dit water is net zo zuiver als spa water.

in mijn 2e vijver van 50 kub heb ik het zelfde principe alleen is daar mijn moeras/plantenfilter 10 kub ,maar ook hier is de werking formidabel.
ter ondersteuning heb ik wel een gravityfilter aangelegd die het bodemslip bijhoud .
dit gravityfilter bestaat maar uit een 1kubs vat waarin ik ook werk met drainageslang en een grintbeding erop ,op de grintbeding ligt wel een laag filtermatten en er wordt ook flink belucht in dit filter.
het is wel zo dat ik m,n 110 mm buis afgetakt heb tot 4 ingangen waar ik ook 4 panty,s aan heb gehangen ,dus al m,n water gaat altijd door de panty.s voor het verder m,n filter in kan gaan ,op deze manier haal ik al ongelooflijk veel vuil uit het water voor het m,n filter zou kunnen bevuilen ,dus gaat het filter zeer lang mee.

de waterwaardes zijn al lange tijd goed alleen de kh blijft een probleem omdat de plantenfilters hier een grote invloed op hebben ,dus heb ik constant een panty met mearl in de filter hangen om de kh op peil te houden.

ik geef toe dat er ten opzichte van sommige mede koi liefhebbers bij mij een armoedig filtertje draait toch zou ik niet met ze willen ruilen.
oja de visbezettig is als volgt .in m,n 50 kubs vijver 15 koi,s tussen de 45 en 50 cm en ongeveer 30 koitjes(eigen kweek) die tussen de 10 en 15 cm zijn.
de 10 kubs vijver is momenteel bevolkt met honderden/duizend koitjes van een maand oud.(ongeveer 2 cm)

groeten johan


   
BeantwoordenCiteren
Stephan_E
(@stephan_e)
Lid
Deelgenomen: 22 jaar geleden
Berichten: 15
Topic starter  

Klinkt allemaal interessant en maakt de keuze niet gemakkelijker.
Ik vraag me alleen af in hoeverre je grindbak (sorry om het zo te omschrijven) niet dichtslibt.
Verder vind ik het gebruik van de panty best wel grappig en tegelijkertijd interessant. Ik kan me best inbeelden dat een massa grof vuil gefilterd kan worden... als je maar geen netkousen gebruikt.
Hoe zit het met 'het onderhoud' van de lissen. Snoeien, uitdunnen etc. ?
Wat is de oppervlakte van die 'lissen'-filter ?


   
BeantwoordenCiteren
johan (bel)
(@johan-(bel))
Lid
Deelgenomen: 22 jaar geleden
Berichten: 91
 

hoi stefan

ik heb zo,n plantenfilter/grindbak al 6 jaar continu draaien op m,n 10 kubs vijver en heb er nog nooit wat aan gedaan .
het plantenfilter van de 50 kubs vijver is 3,5 bij 3 meter en 95 cm diep, het wortelstelsel van de lisse zit tot 30 cm diep geworteld en het gehele opp is een kluwe van wortels waar eigenlijk het water gezuiverd wordt en hier wordt ook het giftige nitriet omgezet in het veel minder schadelijke nitraat.
aan onderhoud doe ik eigenlijk niets alleen in het late najaar als de lisse af gaan sterven haal ik het afgestorven blad weg .
dit plantenfilter is nu aan z,n 3e jaar bezig zonder dichtslippen of andere negatieve zaken .
het filteren over panty,s wat ik ook doe, doe ik met zo fijn mogelijke panty,s als mogelijk is,alleen is het wel noodzaak dat je ze in het begin als je water troebel is dagelijks verschoond.
hoe zuiverder het water wordt hoe minder je ze moet verschonen.
het grote voordeel van filteren over panty,s is dat m,n gravityfilter zijn werk makkelijk aankan ondanks dat het maar een filtertje is van een kub ,het filter wordt namelijk amper vervuild met grofvuil en bladeren of algresten.

tja ik ben er tevreden over

suc6 gewenst met je eventuele nieuwe vijver
groeten johan


   
BeantwoordenCiteren
Herm
 Herm
(@herm)
Lid
Deelgenomen: 24 jaar geleden
Berichten: 136
 

Hoi Johan, jij woont niet per toeval in de kanadezenlaan?

ps: ook ik heb dergelijk type plantenfilter en het werkt prima (filter is 5000l en 1,6m diep, 10 ton grind ofte een halve vrachtwagen in het 'grindbakje'). Als je wat search doet op deze site, zal je merken dat de gemoederen al vaak opgehitst geraakt zijn door de tweestrijd meerkamerfilter (of bead/trickle etc.) tegenover 'eenvoudig' plantenmoeras. Zelf ben ik geen fanatiekeling en bekijk m'n eigen vijver steeds met argusogen. Als het zou fout lopen, zal er snel een ander filter bijkomen, maar alles lijkt in de andere richting te wijzen. Ook overweeg ik voor m'n in aanbouw zijnde 4000l quarantainevijver een conventioneel systeem met 4kamerfilter, al dan niet met bodemdrain (ben ik nog niet uit). Ben dus zeker niet tegen deze systemen.
Dichtslibben van moerasfilters is echter zwaar overroepen en is mijns inziens een doembeeld wat stamt uit de tijd dat men trachtte koi te houden in klassieke vijvers met een klein ondiep moerasje. Elk koiboek heeft wel een foto staan van dergelijk moerasje en velen die-hards klasseren moerasfilters op deze basis. Koimoerasfilters zien er wel iets anders uit, dus is het een beetje appelen met peren vergelijken.

Voor de geniteresseerden staat er een handleiding op www.reding.be.

ps: een investering die ik niet had moeten doen is de uv-filter: dit jaar heb ik hem gewoon niet meer aan staan en het water blijft glashelder, het ganse jaar door.


   
BeantwoordenCiteren
johan (bel)
(@johan-(bel))
Lid
Deelgenomen: 22 jaar geleden
Berichten: 91
 

nee herm ik kom niet uit de kanadezenlaan en woon zelfs niet in kalmthout.
ik woon in een dorpje wat onder kalmthout valt .
ik ben blij te lezen dat er nog meer mensen zijn die net als ik zeer tevreden zijn met hun plantenfilter .
ik heb ook spijt van mijn uv lamp want die ligt nutteloos in de schuur want m,n plantenfilter houdt de vijver gemakkelijk zuiver,stel dat mijn vijver toch groen zou worden dan is dit een indicatie dat ik te veel voer en dat er teveel voedingsstoffen in het water zitten .
nee ik zweer bij mijn plantenfiltertje en lach veel vijverbezitters uit die hun vijver filteren met de duurste en technischte filters die er maar zijn .
ik denk wel eens dat de gemiddelde koibezitter te snel naar extreme filters gaat en zich niet de tijd geeft om zijn vijver en filter te laten rijpen en direct resultaat wil zien.


   
BeantwoordenCiteren



The Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.