Categorie:Vijverbouw

D70-1958

15 inspirerende vijverranden

Op deze site zijn in verschillende artikelen vijverranden het onderwerp. Verkeerde vijverranden, het belang van een goede vijverrand en ook hoe je een vijverrand kunt maken. Wellicht kunt u aan de hand van foto’s ideeën opdoen. Daarom dit inspirerend vijverranden foto album.

Lees meer

Vijvers op niveau

Bij de aanleg van een vijver zijn we genoodzaakt om een aantal belangrijke knopen door te hakken. Zo staan we niet alleen voor de keuze ten aanzien van het vijvertype dat we wensen aan te leggen. ook moeten we een besluit nemen over de in de tuin te integreren vijverstijl. Wat velen zich in deze niet realiseren, is dat het van primordiaal belang is of het gaat om een vijver gel[k mét of juist boven het maaiveld. Dit artikel toont u daarom de voor- en nadelen van “vijvers op niveau”.

Lees meer

U legt een siervijver aan in België

Wat zijn de administratieve verplichtingen inzake ruimtelijke ordening bij het aanleggen van een siervijver in België? In dit artikel vindt u een overzicht dat niet de ambitie heeft om volledig te zijn. Het zet de belangrijkste zaken op een rijtje.
In geval van twijfel: win informatie in bij de gemeentelijke dienst ruimtelijke ordening. De medewerkers van die dienst zullen u graag helpen.

Lees meer

Methodes om een vijverrand af te werken

Voor elke vijver, formeel of informeel, is een vijverrand dat de folie of het polyester verbergt van groot belang. Een vijver zonder dat we folie of polyester kunnen zien, omschrijven we als geslaagd in de aanleg. Gelukkig bestaan er heel wat mogelijkheden om een vijverrand af te werken. Je kunt zelfs verschillende methodes combineren. De hieronder besproken methodes geven je een idee van de mogelijkheden maar zijn zeker niet compleet. Op deze vijverranden kunnen nog heel wat eigen variaties bedacht worden om een vijver aan te kleden.

Lees meer

Bodemdrainage

Een filter bevoorraden met vijverwater kan op twee manieren. Een eerste manier is via een vijverpomp. De pomp staat in de vijver en pompt het vijverwater naar het filter. (pompgevoed filter) Een tweede manier is via de vijverbodem (gravity filter). Dit artikel bespreekt de mogelijkheid om vuil af voeren via de bodem.

Lees meer
verkeerde-vijverrand

9 veel gemaakte fouten bij vijverranden

Het kiezen en juist uitwerken van een vijverrand is van groot belang bij de aanleg van een vijver. Verkeerde vijverranden maken de vijver onnatuurlijk en folies kunnen vroegtijdig verslijten. Vaak gaat het om dezelfde fouten waardoor een vijver niet het uitzicht krijgt wat we als doel hadden. Dit artikel bespreekt een aantal situaties waarbij de vijverrand op een foutieve manier wordt uitgewerkt.

Lees meer

Het belang van een goede vijverrand

Een belangrijke stap in de aanlegstadia van een vijver is de keuze te maken uit één of meerdere vijverranden. Heel vaak wordt hier té weinig aandacht aan besteed tijdens het ontwerp van een vijver. Veel mensen leggen eerst hun vijver aan en denken nadien aan welke vijverrand ze willen gebruiken. Het is dan ook één van de meest frequent voorkomende fouten in de aanleg van een vijver.

Lees meer

Het prijskaartje van water in de tuin

Ik moet je niet vertellen dat elke hobby geld kost. Ook als je de fauna en flora van een waterpartij in de tuin wilt brengen zal dit een som geld kosten. Dit artikel heeft zeker niet de bedoeling je van deze hobby af te schrikken bij de opsomming van de verschillende kosten maar wil helpen een keuze te maken en geld te besparen.

Lees meer

Soorten van vijvers

Een vijver aanleggen in de tuin is zeer ingrijpend. Het is een klus die niet op één dag wordt beslist en uitgevoerd. U zult zich eerst goed moeten informeren naar de mogelijkheden van materiaalkeuze, omvang, ligging, kostprijs. Dé grootste beslissing is het kiezen van het soort vijver dat het meest aan uw wensen vuldoet. De prille vijverhobby loopt vanaf de start vaak grondig mis omdat mensen alles willen in hun vijver zoals glashelder water, veel vissen, het liefst prachtige koi, mooie waterplanten en daarbij nog een mooie fontein met avondverlichting. Dat is echt onmogelijk. U zult een beslissing moeten maken en vooraf een keuze moeten maken welk soort van vijver je graag zou hebben.

Lees meer

De formele en informele vijverstijl

Wanneer we een vijver gaan aanleggen staan we voor twee grote dilemma”s. We staan niet alleen voor de keuze welke soort vijver we willen maar ook welke vijverstijl we zouden willen gebruiken. Kiezen we voor een natuurlijke of kiezen we voor een juist zichtbaar afgelijnde vijver?

Lees meer
1 2
c