PDA

View Full Version : -- Algeneters voor in de vijver? --


chagoi
 
Hoi, mijn waterkwaliteit is uitstekend, het is kristalhelder, maar... ik heb de laatste tijd last van draadalgen. Een echte pest. Ik heb momenteel een middel in de vijver gedaan om dit tijdelijk op te verhelpen. Ik wil echter op een natuurlijke wijze deze algen te lijf gaan. Bestaat er een vissoort, geschikt voor in de vijver, die draadalgen eet? Of zijn posthoornslakken de oplossing? Graag advies!

DNNS
 
Hoi, mijn waterkwaliteit is uitstekend, het is kristalhelder, maar... ik heb de laatste tijd last van draadalgen. Een echte pest. Ik heb momenteel een middel in de vijver gedaan om dit tijdelijk op te verhelpen. Ik wil echter op een natuurlijke wijze deze algen te lijf gaan. Bestaat er een vissoort, geschikt voor in de vijver, die draadalgen eet? Of zijn posthoornslakken de oplossing? Graag advies!

Hoi Chagoi,

helaas, dieren inzetten tegen algen heeft geen enkele zin... Middeltjes al helemaal niet. Waarom niet?

Veel van de aangeboden 'algeneters' vreten in het geheel geen algen, maar lijken dit te doen. En als zij al algen eten, is dit altijd te weinig om een plaag te bestrijden. Bovendien blijft de oorzaak van het probleem aanwezig.
Sommige middelen werken op basis van zware metalen en leiden op langere termijn tot grote problemen.
Andere 'veilige' middelen (overigens ook de gevaarlijkere) laten de algen in één klap afsterven, met als gevolg zuurstoftekort en vaak nitriet en ammonium/ammoniakpieken. Deze kunnen soms zo'n gevaarlijk niveau bereiken, dat er acute sterfte ontstaat.

De draadalgen ontstaan door (te) hoge niveaus van nitraat, fosfaat en/of ammonium. Dit zijn stoffen waar planten (en dus ook algen) van leven. Als deze stoffen niet voldoende uit het systeem worden verwijderd en de planten kunnen het niet allemaal verwerken, krijg je algen groei.
Op zich zijn deze algen niet heel schadelijk. Draadalgen mag je best vergelijken met zuurstofplanten. Echter, ze verstikken de andere planten, verstoren het aangezicht van de vijver, verbruiken 's nachts zuurstof (zodat er bij grote hoeveelheden zuurstoftekort kan ontstaan) en laten de pH schommelen door afgifte en opname van koolstofdioxide.
Algen zijn uiteindelijk ongewenste gasten.

De oorzaak van de algen te bestrijden is de beste oplossing voor het probleem. Dat kan o.a. door:
- Water verversen.
- Een plantenfilter/meer planten in de vijver plaatsen.

Welk van de bovenstaande oplossingen je kiest hangt natuurlijk af van o.a. jouw mogelijkheden en wensen..

Gebruik hiervoor ook eens de zoekfunctie...

Gr, Dennis.

tekenaar
 
Ik ben het erg eens met Dennis maar vraag me wel af hoe de ervaringen zijn met de snepen die de laatse jaren voor dit doel worden verkocht. Mijn idee is dat sneep een erg ontstuimige vis is die schuw is, steur-achtige eisen aan de waterkwaliteit stelt en agressief kan zijn tegen andere vissoorten. Maar mijn ervaring baseer ik op jonge exemplaren in een aquarium, dus hoe zijn de vijverervaringen?

("Sneep-dubbelganger" blauwneus is overigens een niet-algenetende maar wel bodemwoelende vis en die werkt dus averechts. 'Vijveralgeneter' riviergrondel eet helemaal geen algen maar zoekt ertussen naar kleine diertjes).

jolanda
 
ik heb net op een ander prikbord een stukje gelezen over een slakkenfilter . het stond op groupsmsn in en rond mijn vijver. het is dus wel degelijk waar dat poelslakken een groot deel van je rotte planten en draadalgen opeten , dus geen slakken meer verwijderen maar toevoegen, ze worden door vijveraars zelfs gekweekt in glazen bakken en in de vijver weer uitgezet. misschien moet je daar eens een kijkje nemen.

wolf
 
Hoi,
ik heb volgende ervaring :
in mijn koi-vijver had ik een explosie van baby goud-elritsen,
samen met het ontdekken van de kleine visjes raakte mijn vijver opvallend snel verlost van groene zweefalg ... Normaal of toeval ?

zjo
 
Beste Wolf, was dit rond deze periode ? Dit is de periode van het jaar dat de zweefalgen massaal verdwijnen door het minder aantal uren zon op de vijver.

DNNS
 
Hoi,
ik heb volgende ervaring :
in mijn koi-vijver had ik een explosie van baby goud-elritsen,
samen met het ontdekken van de kleine visjes raakte mijn vijver opvallend snel verlost van groene zweefalg ... Normaal of toeval ?

Hoi Wolf,

normaal. De baby goudelritsen hebben veel voedsel nodig voor de ontwikkeling, daar wordt dus heel veel biomassa vastgelegd (die op dat moment dus niet ten goede komt aan zweefalgen).

Het is echter steeds een vorm van symptoombestrijding, aangezien de biomassa in de vijver blijft en niet uit het systeem wordt verwijderd. Bovendien belasten deze vissen de vijver nog eens door uitscheiding van ammonium via de kieuwen. Dé oplossing zal het dus nooit worden...

Gr, Dennis.

Danny-jacobs
 
Algeneters, vergeet het. Ik heb ne grote plantenfilter, vergeet het. Voor mij de beste oplossing is ze er gewoon met een hark uitscheppen

Danny

etienne
 
Ik ben ook de mening toegedaan dat algeneters vooral een uitvinding van de verkopers zijn!

patrick2729
 
Ik ben een beginnende vijver hobbyist, dus hoor ik graag reactie op mijn ervaring. Ik had ook last van algen. Ik ben toen minder gaan voeren en de koi hebben elk laatste stukje alg in mijn vijver opgegeten. Heeft iemand anders hier ervaring mee ?

DNNS
 
Hoi Patrick,

van harte welkom op het forum!

Je zult denk ik eerder in de richting moeten denken... Minder voederen > minder nutriënten > Minder algen :)

Gr, Dennis.

Danny-jacobs
 
Hoi Patrick, sinds een maand heb ik praktisch geen last meer van algen en ik heb de vissen evenveel voeder blijven geven, ik hoop dat ik op een dag de natuurlijke oplossing voor algen zal vinden en dan kassa kassa, maar tot dan

DNNS
 
Logisch toch Danny?

De temperatuur daalt, de zon schijnt minder en minder fel. Dan groeien de algen per definitie ook minder, hoe veel er ook gevoerd wordt.

Dennis.

Valentino
 
Hallo iedereen.
Ik Heb 2 week geleden een uv l;amp bij mijn vijver geplaatst Schhon water Nu Heb ik Glad Groen alg in mij vijver. Hoe krijg ik dit nu weg. ( Geen Draad alg) En Er ligt veel alg in de waterval. Ik heb uv lamp Tussen De Pomp en Filtervat En Die Komt uit in De waterval. Mijn Vijver is 1000liter plastick bak Ik kan Wel Janken Ben invalide En mijn Hobby is zo niks aan.
Hoop op antwoord Mvgr Valentino uit drachten:(
E-mail Tino2@live.nl

padde
 
Helaas kan je het mooie zwarte folie/kunststof in de vijver nooit mooi houden, het enige dat je kan doen is schrobben om het schoon te krijgen. Ik gebruik zelf altijd een (uiteraard ongebruikte) wc borstel hiervoor. Maar aanslag zal je nooit volledig weg kunnen krijgen/houden.

Succes ermee!

Grtz.

mathenpeggy
 
De folie moet je ook niet schoon maken, een dun laagje alg hierop versterkt het natuurlijke effect, alleen die laag moet uiteraard niet te dik worden zodat de algengroei een plaag wordt.

Algen groeien zoals hierboven al aangegeven wordt door een teveel aan voedingststoffen,
best kun je handmatig zoveel mogelijk verwijderen en daarnaast een combinatie van meer/beter filtreren, minder voeren, meer planten en water verversen.

qua planten raad ik aan om ongeveer 60 % van je oppervlakte met planten te vullen, liefst moerasplanten omdat deze boven water groeien en geen last ondervinden van algengroei waardoor deze beter zullen groeien. Zuurstofplanten kunnen bedekt worden door algen waardoor deze af kunnen sterven.
Lelies kunnen ook goed, deze hebben ook geen last van algengroei en de bladeren bedekken het oppervlak vrij snel waardoor je zonlicht makkelijk uit het water houd, nadeel van lelies is dat ze pas laat in het voorjaar op gang komen waardoor algen problemen al kunnen bestaan.